Deixa un comentari

La Fundació

La Fundació Banc dels Aliments és una entitat benèfica sense ànim de lucre, independent de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basada en el voluntariat, la qual té per objectiu evitar el malbaratament d’aliments que són perfectament comestibles però no comercialitzables, com per exemple els excedents que, per diverses raons, tenen les empreses agroalimentàries. Aquests excedents es destruirien i serien redistribuïts gratuïtament entre les persones necessitades d’aquí. Des de fa 24 anys, també es dedica a recaptar els aliments que la societat vol fer arribar a aquestes persones sota el lema «Lluitem ARA contra la fam d’AQUÍ». El primer Banc d’Aliments va ser ideat per John Van Hengel a Phoenix. A Europa es va introduir el 1984 (Banc d’Aliments de París). A Barcelona, la Fundació Benèfica Banc dels Aliments creà el primer d’Espanya el 1987. Actualment, a Espanya existeixen 52 bancs d’aliments, agrupats en la FESBAL, que alhora és membre de la Federació Europea i n’aplega al voltant de 240. A Catalunya n’hi ha a Barcelona, Girona, Lleida i Reus. Actualment, a Catalunya, al voltant d’un milió i mig de persones pateixen mancances alimentàries. L’any 2002 va iniciar-se el Programa Escoles amb l’objectiu de voler fer arribar la inquietud per les mancances alimentàries al país a les escoles i els instituts de Barcelona. Actualment s’estén a la resta de comarques i províncies, amb la intenció de crear consciència de la pobresa que hi ha a prop nostre, a més de donar a conèixer la tasca que el Banc dels Aliments desenvolupa en la lluita contra la fam i el malbaratament d’aliments. Aquest programa és cabdal en la sensibilització i l’educació dels més joves, des d’Educació Infantil, continuant per Primària, ESO i Batxillerat i cicles formatius, amb xerrades de sensibilització i exposició del Programa, fins a arribar també a Magisteri i a les escoles superiors i professionals.

La labor de la Fundació és oferir als infants i joves la possibilitat d’assistir a una xerrada col·loqui on els eixos principals en què incidim se centren en:

• La Fundació Banc dels Aliments

• La pobresa i els tipus de pobresa amb què convivim: d’habitatge, de soledat, de treball, educacional, entre altres, i la que ens ocupa, l’alimentaria.

• Relació entre la Població del Planeta i la distribució dels recursos/ riquesa productiva (20% i (80%).

• Què és el Quart Món? Qui hi pertany?

• Al nostre país, quin és el nombre de persones en situació de pobresa extrema i/o en risc d’exclusió social? I a la nostra ciutat?

• Què entenem per compartir/repartir ?Redistribució justa?Gratuïtat a rebre i repartir aliments?

• Què entenem per voluntariat?

• Què és el malbaratament? Com l’entenem?

Posteriorment, i sempre a convenir amb el centre escolar i un nombre d’alumnes reduït, de 25 a 30, els proposem una visita a les instal·lacions del Banc d’Aliments a fi de veure, in situ, tot allò que s’ha pogut comentar en les xerrades. Alhora, hi poden col·laborar i ser «voluntaris per un dia», sempre que al magatzem tinguem aliments per classificar.

Amb dues funcions, la xerrada i la possible visita, són molt enriquidores.

Sovint, a l’escola, amb anterioritat a la nostra xerrada i durant uns quants dies, es treballen aspectes socials, de solidaritat, en què la pobresa i la fam són el centre de debat. La cloenda d’aquestes activitats ens dóna com a premi i compensació que gairebé la totalitat de l’Escola participa en un recapte d’aliments, els quals després la Fundació Banc dels Aliments recull a fi de fer arribar a diverses entitats o a les famílies necessitades.

En aquest darrer punt, procurem facilitar pòsters i caixes per a la publicitat del recapte i la recollida dels aliments.

En altres casos, és la mateixa Escola la que, mitjançant els mateixos alumnes, lliura a una entitat propera l’esmentat recapte d’aliments.

Els objectius d’aquest programa són:

Sensibilitzar els alumnes, el personal docent i les famílies de les desigualtats socials i de la fam que es pateixen al nostre entorn. Promoure la interiorització de valors entre el jovent i aconseguir la seva implicació activa en les situacions de pobresa i de fam que es pateixen a la pròpia ciutat.

Valorar positivament la lluita per la defensa dels drets fonamentals de la persona, en concret un dels drets humans més vitals, el dret a l’alimentació.

Crear consciència del malbaratament dels recursos alimentaris en la nostra societat: el menjar no es llença. La funció del Banc dels Aliments és vigilar les diverses baules de la cadena agroalimentària

per captar els possibles desfasaments entre l’oferta i la demanda i evitar la destrucció d’aliments. Conèixer el benefici que comporta per a la sostenibilitat  l’aprofitament dels excedents alimentaris que altrament s’haurien de destruir. Això representa també una contribució important a la preservació del mediambient.

Donar a conèixer el Banc: un altre objectiu de la campanya és donar a conèixer la finalitat social del Banc dels Aliments a través dels centres escolars, dels equips docents, dels joves, de les seves famílies i dels mitjans de comunicació del mateix sector.

Al principi, l’any 2002, varen ser un total d’onze escoles participants en la campanya i es van recollir 1.554 kg d’aliments variats.

A la finalització del curs 2010-2011, han estat un total de 102 les escoles actives que han assolit un total de 49.376 kg d’aliments, principalment productes bàsics com arròs, pasta i llegums secs, i en menor proporció oli, llet i sucre, aliments que el Banc ja té canalitzats per altres aportacions.

El missatge que es vol transmetre als infants i joves és el següent:

Lluitem contra el malbaratament i la fam més propera: els aliments procedeixen bàsicament de la sobreproducció. Aproximadament 285 empreses que ens donen els seus excedents de producció.

La primacia de la gratuïtat: rebem i distribuïm els aliments gratuïtament. • La seguretat d’una distribució justa: la distribució dels aliments es fa a través d’entitats benèfiques homologades, les quals, per la seva relació directa amb les persones necessitades, poden assegurar que els aliments arribin a la seva destinació final. Aquest es entitats són al voltant de 305.

Voluntariat en la coordinació i gestió.

Recollir aliments de primera necessitat: el Banc dels Aliments recapta grans quantitats d’aliments, però moltes vegades no disposem d’uns tipus d’aliments com ara llegums, oli, arròs, llet en pols, sucre, etc., que són de primera necessitat. Per això també és important la recollida d’aquests aliments bàsics.

Les principals campanyes que promovem són:

• Campanya del Dia Mundial de l’Alimentació (16 d’octubre)

• Campanya de Nadal (desembre)

• Resta de l’any (primavera)

Aquesta barrera és la més llarga en el temps i on s’enquadren les activitats sociosolidàries de les escoles.

Antoni Dolader
Coordinador Escoles Banc dels Aliments.
Fundació Banc dels Aliments de Barcelona
http://www.bancdelsaliments.org

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: